A projektről

Az ECOoperation projekt célja, hogy innovatív módszerek segítségével népszerűsítse a diákok körében az „iskola a természetben” programot. Hozzájárul a Dráva biodiverzitásának megőrzéséhez, a terepmunka ökológiai megközelítéséhez és az ismeretek átadásához.

A partner iskolák által kidolgozott koncepció szerint a projekt 3 fő természettudományos témára összpontosít: víz, talaj és éghajlat. Mindegyik a terepi munkákra szakosodott oktatási módszerek kutatását és fejlesztését tartalmazza, mivel a gyakorlati képzés elhanyagolt terület a középiskolák tantervében a határ mindkét oldalán. Ezért a projekt három fő tevékenységét különböző terepmunkákkal kapcsolják össze: kajak – a víz témához kapcsolódóan, kerékpározás – talaj témához kapcsolódóan, illetve kemping – az éghajlati témához kapcsolódóan. A közös tevékenységek révén a résztvevők gyakorlati tapasztalatokat, valamint hasznos ismereteket szereznek a természettudományok területén.

A pályázat 2020. július 1. – 2021. december 31. között valósul meg és az Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 támogatja.

A projekt fő tevékenységei:

– közös tanórán kívüli tartalom, mint természettudományi oktatási módszertan kidolgozása és tesztelése (víz, mikroklíma, talaj területén): kutatási dokumentumok, forgatókönyvek és oktatóvideók a gyakorlati képzések (terepmunkák) végrehajtására vonatkozóan

– közös oktatási tevékenységek – például kajak, kerékpározás és kemping – az iskolák tanárainak és hallgatóinak bevonásával;

– a kutatás és a szabadtéri tevékenységek technikai hátterének megteremtése a három fő területen a szükséges felszerelések megvásárlásával és azok megfelelő használatának oktatásával.